Pécsi Vasutas Koncertfúvós Zenekar

A Pécsi Napilap cikke:

A Pécsi Vasutas Koncertfúvós Zenekar Neumayer Károly vezetésével sikert sikerre halmozott. Az ismert és méltán elismert együttes karmesteri pálcáját 2014 tavaszán Bókai Zoltán vette kezébe.

Bókai Zoltán karmesterA Pécsi Nemzeti Színház karmestere számára a fúvószene új kihívást, új feladatokat jelent, de nem tudta megtagadni vasutas gyökereit, hiszen három évig mozdonyvezető volt. A 30 éves sikertörténet után azonban rendkívüli feladat új motívumot találni az amatőr együttes számára.

- Tavasztól a hangszereseink kizárólag olyan vasutasok, tanárok, ügyvédek, zenészek és minden más polgári foglalkozást űzők, akik szabadidejükből áldozva jönnek programjainkra – vág a közepébe Bókai Zoltán. – Vannak állandó tagjaink a Művészeti Szakközépiskolából és a PTE Művészeti karáról is, de a zenekart erősen ajánlottá tevő, azért kreditet adó hagyomány Neumayer tanár úr távozásával megszakadt. Természetesen a ráéréses alapon nyugvó próbalétszám erősen változó, így ismétlő típusú próbákra van szükség. A zenekar így tényleg úri passzióból zenélő együttessé vált, mely messze nem amatőr produkciót nyújt. Bokor Ferenc elnök úr szervezőmunkája nélkülözhetetlen. Szilágyi Lajos karmester kollégám pedig távollétemben küzd a zenekarért, és természetesen továbbra is magunk mögött tudhatjuk a Vasutas Művelődési Ház segítségét, hiszen Szentgyörgyváry Péter elnök úr is zeneszerető ember. Kapunk nyitva áll, próbáink nyilvánosak. Tagjainktól azonban maga a közösség vár el egyfajta elköteleződést.

Nehézségek azonban adódtak, hiszen a váltás után megmaradt „fél zenekarral” nem lehetett fellépést vállalni, az újaknak is be kellett illeszkedni, össze kellett csiszolódni. Egy új karmesternek pedig nyilván új elképzelései vannak, új darabokat szeretne megszólaltatni.

- Fúvószenekart látva, hallva sokak az indulókra, a menetzenékre, mazsorettekre, katona- és bányászzenekarokra asszociálnak – pontosít Bókai. – Indulókat játszani kell. Ez nem cél, ez alap. Elődömhöz hasonlóan magam sem „rezesbandában” gondolkodom. Míg Ő a kortárs fúvószenét tűzte zászlajára, magam lágyabb, szimfonikusabb hangzásvilágban látok egyfajta jövőt, nyilván ehhez megfelelő művekkel. A zenekar és a közönség is szívesen hallgat például filmzenéket. Ezt a már korábban megkezdett irányt mindenképp folytatom. A minap Békéscsabán jóindulatú kritikaként fogalmazta meg egy helybéli kollégám, hogy egy fúvószenekar nem ilyen. A zenekar túl finoman szól, a tempók helyenként flexibilisek... Nos, nagyobb örömöt nem is okozhatott volna. A romantikában a dallamok áradjanak, a harmóniák tiszták, a modulációk szélesek legyenek. Sosztakovics ráadásként játszott koncertindulója azért még neki is tetszett. A vasút tehát újra zenél, a gyökerekhez bármikor visszanyúlva haladunk tovább.

Mostanában mintegy 50-55 fő jár el a szerdai próbákra, Bókai Zoltán nagyjából ennyiben is képzeli el az ideális létszámot. A csapatépítés azonban soha véget nem érő feladat.

- Koncertjeink meghívásos alapon és a közönségünk igényei alapján szerveződnek. December 5-én a Pécsi Bazilikába, adventi koncertünkre várjuk a nagyérdeműt, ahol barokk, romantikus és kortárs művekkel fogjuk átmelegíteni a koncertlátogatókat. Meghívott vendégművészeink pedig különös színt hoznak az adventi sötét napokba.

forrás: http://www.pecsinapilap.hu/cikk/Mozdonyvezeto_is_volt_egykor_a_Pecsi_Vasutas_Koncertfuvos_Zenekar_uj_karmestere/178897